Sezon na grilla czas zacząć. Nasze pomysły na przekąski.

Majówka zbliża się wielkimi krokami, co oznacza tylko jedno: sezon na grilla oficjalnie został otwarty! Nic nie przywołuje letniego nastroju i przyjemności spotkań na świeżym powietrzu tak jak aromat soczystego mięsa i chrupiących warzyw smażonych na ruszcie. Aby uczcić ten czas, warto przygotować się do sezonu grillowego w najlepszy możliwy sposób. Jeśli masz w planach wyjazd ze znajomymi wpadaj do nas! W Lelu Spa&Natura nie zabraknie porządnego grilla, przestrzeni i atmosfery wśród otaczających nasze domki – Gór Leluchowskich. Posiadamy zarówno atlanę grillową, w której można zoorganizować większe przyjęcia oraz dwa grille. Jeden znajdujący się na tarasie widokowym w pobliżu naszych domków oraz drugi blisko lasu, nad domkami co zapewni Wam bliskość przyrody oraz piękne widoki.
Mięsne rarytasy

Grillowanie mięsa to klasyka, która zawsze cieszy podniebienia i jest nieodłącznym elementem letnich spotkań. Nasza duża kuchnia pozwoli Wam przygotować wszystko co potrzebne! Oto kilka pomysłów na mięsne dania, które zachwycą Twoich gości:
- Steki z grilla: Soczyste steki z soczystego mięsa to prawdziwy hit każdego grilla. Wybierz swoje ulubione kawałki mięsa, przypraw je swoją ulubioną marynatą i grilluj na odpowiednio rozgrzanym ruszcie przez kilka minut z każdej strony, aby uzyskać idealny stopień przypieczenia.
- Kiełbaski i karkówka: Nic nie pobudza apetytu bardziej niż zapach grillowanej kiełbaski czy karkówki. Podawane z chrupiącym chlebem i ulubionymi sosami, stanowią idealną przekąskę na grillowej imprezie.
- Kurczak z ziołami: Soczyste kawałki kurczaka marynowane w ziołach i przyprawach to doskonały wybór dla miłośników białego mięsa. Delikatny smak kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi ziołami.
Wegetariańskie smaki

Dla osób preferujących dietę roślinną, grillowanie także może być prawdziwą ucztą smaków. Oto kilka pomysłów na wegetariańskie dania, które zachwycą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców:
- Warzywa z grilla: Pora na kolorową paletę warzyw! Papryka, cukinia, bakłażan, pomidory – wybór jest ogromny. Pokrój warzywa na plastry, skrop oliwą, posyp ulubionymi przyprawami i grilluj do momentu, gdy staną się miękkie i lekko zrumienione.
- Grillowana kukurydza: Soczysta, słodka kukurydza to prawdziwy hit na letnim grillu. Upiecz ją na ruszcie, a następnie posmaruj masłem i posyp ulubionymi przyprawami, takimi jak chili czy papryka.
- Pieczarki z serem camembert: To połączenie aromatycznych pieczarek i kremowego sera camembert z pewnością rozgrzeje serca wszystkich wegetariańskich entuzjastów. Wystarczy wydrążyć kapelusze pieczarek i nadziać je pokrojonym serem camembert. Następnie grilluj, aż ser się roztopi i pieczarki staną się delikatnie zrumienione.
Górskie przysmaki

- Oscypek z grilla: Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szczególnie znanym sposobem serwowania oscypka jest podgrzewanie go na grillu. Możesz go przyrządzić zarówno na słodko z konfiturą z żurwainy lub słono z plastrem boczku. Idealnym pomysłem będzie również podanie go w towarzystwie świeżych warzyw do sałatki.
- Szaszłyki z grillowanym oscypkiem: Wyśmienita propozycja na spotkania przy grillu. Połączenie tradycyjnego oscypka, który sam w sobie posiada lekki wędzony aromat, z delikatnym mięsem (np. kurczakiem czy indykiem) oraz ze świeżymi warzywami od razu przywołuje na myśl grillowe klimaty. Całość przyprawiona ulubionymi ziołami może stanowić nie lada przysmak!
- Oscypek po wegetariańsku: Dzięki różnorodnym dodatkom i sposobom podania, można stworzyć wiele pysznych przekąsek, które zachwycą nawet najbardziej wymagających wegetarian. W związku z tym można zaproponować np. klasycznego oscypka na ciepło z żurawiną. Kontrast pomiędzy słodką żurawiną a delikatnie wędzonym oscypkiem z pewnością rozbudzi niejedne kubki smakowe. Drugą propozycją może być również świeża i chrupiąca sałatka z oscypkiem, lekkimi warzywami i ziołowym dressingiem. Soczyste liście sałaty, ulubione warzywa i delikatnie wędzony oscypek tworzą harmonijną kompozycję smaków, która odświeży Twój dzień. Całość polecamy podkręcić ziołowym dressingiem, który nada sałatce wyrazisty aromat.
Nie ma nic lepszego niż spędzenie letniego popołudnia na świeżym powietrzu, przy grillu, w towarzystwie przyjaciół i pysznego jedzenia. Bez względu na to, czy preferujesz mięso czy warzywa, sezon na grilla oferuje wiele możliwości kulinarnej eksploracji. Tak więc przygotuj ruszty, zaopatrz się w ulubione przysmaki i ciesz się letnim sezonem grillowym w naszych domkach Lelu Spa&Natura ze smakiem!
Obserwuj nas na Facebook-u i Instagramie